Παθητικό Κτήριο στην Χαλκιδική, Passive house, εξοικονομώ, ενέργεια, αντλία θερμότητας, θερμομόνωση, Dynamiki A.T.E.

 

ΕΡΓΟ : Passive House Παθητικό Κτήριο στην Χαλκιδική Ισόγεια Κατοικία με Υπόγειο 
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ :ΙΔΙΩΤΗΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ : ΣΑΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΕΤΟΣ : 2015 – 2016
ΈΚΤΑΣΗ : 320 m2
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ : ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ : Κύριος σκοπός του έργου ήταν η σωστή Μελέτη και Κατασκευή ενός Κτηρίου Χαμηλής Κατανάλωσης Ενέργειας. Το εν λόγω κτήριο μελετήθηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτηρίου με σκοπό να έχει κατανάλωση για :

Θέρμανση 11 kwh/m2 τον χρόνο
Ψύξη 6 kwh/m2 τον χρόνο
Πρωτογενή Ενέργεια (Θέρμανση – Ψύξη – ΖΝΧ – Ηλεκτρισμό) 78 kwh/m2 τον χρόνο
Το Παθητικό Κτήριο στην Χαλκιδική καλύπτει πλήρως τις ανάγκες Θέρμανσης – Ψύξης και Ζεστού Νερού Χρήσης  του με μια αντλία θερμότητας 5 kw.
(Η ανάγκη του ζεστού νερού χρήσης καλύπτεται αρχικά από ηλιακούς συλλέκτες, και σε περίπτωση αδυναμίας παραγωγής ζεστού νερού λαμβάνει μέρος η αντλία θερμότητας)
Σε συνδυασμό με την χαμηλή κατανάλωση ενέργειας οι ιδιοκτήτες δείχνουν να απολαμβάνουν την Ποιότητα Αέρα που αναπνέουν οι ίδιοι και το μικρό τους παιδάκι. Ο αέρας στο εσωτερικό του κτηρίου (έχοντας καλύψει την αναγκαία αεροστεγανότητα του κτηρίου) ανανεώνεται μέχρι και οχτώ φορές τη μέρα περνώντας επιπλέον από δυο έξτρα φίλτρα αέρος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μη ύπαρξη δυσοσμίας στο κτήριο καθώς και τη διατήρηση της συγκέντρωσης Διοξειδίου του Άνθρακα CO2 σε χαμηλά ανεκτά επίπεδα.
Αυτό επιτυγχάνεται από το Σύστημα Αερισμού που εγκαταστήσαμε με Ανάκτηση Θερμότητας 90 % .
Με μεγάλη μας χαρά παρατηρούμε στον πρώτο χρόνο χρήσης του το Παθητικό Κτήριο στην Χαλκιδική, να λειτουργεί με Πλήρη Επιτυχία αφήνοντας πλήρως ικανοποιημένους τους ιδιοκτήτες. Αυτό αποδεικνύεται από το σύνολο των λογαριασμών της κατοικίας.
Τον πρώτο χρόνο χρήσης του κτηρίου που έτυχε στην Ελλάδα ο πιο βαρύς χειμώνας στα τελευταία 50 χρόνια η θερμοκρασία στην περιοχή έφτασε μέχρι και -15 βαθμούς Κελσίου και πραγματική αίσθηση -20 βαθμούς και καταναλώθηκαν 7200 kwh/ χρόνο για Θέρμανση /Ψύξη /Ζεστό Νερό Χρήσης /Ηλεκτρικές συσκευές /Φωτισμό. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτηρίου κυμάνθηκε από 21-23,5 βαθμούς Κελσίου λόγω απαίτησης των ιδιοκτητών.
 Υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για 320 τ.μ. κτηρίου η κατανάλωση είναι πολύ μικρή και αυτό οφείλεται στο ότι μελετήθηκε και κατασκευάστηκε στα πρότυπα του Παθητικού κτηρίου.
Ας δούμε τι πληρώνει το συγκεκριμένο σπίτι σε Ευρώ τον χρόνο στο σύνολο των εξόδων εκτός της παροχής νερού.
Σε Ευρώ αν υποθέσουμε ότι ο πάροχος ενέργειας είναι :
ΔΕΗ με τιμή kwh 0,10252 ευρώ /kwh το τελικό ποσό των συνολικών εξόδων του κτηρίου ανέρχεται στο ποσό των 738,15 Ευρώ / Χρόνο 
με άλλον πάροχο η τιμή kwh μπορεί να είναι μέχρι και 0,075 ευρώ /kwh οπότε το σύνολο των εξόδων ανέρχεται στο ποσό των 540 Ευρώ /Χρόνο.
Έχεις αναρωτηθεί πόσο πληρώνεις στο σύνολο των εξόδων της κατοικίας σου;
Η κατοικία αυτή 320 τμ στον πιο βαρύ χειμώνα στα τελευταία 50 χρόνια πληρώνει μέχρι και 540 Ευρώ/ Χρόνο,
 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ Kwh/ ΕΤΟΣ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΑΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΛΑΣΕΙΣ ΚΕΝΑΚ (ΚΤΙΡΙΟ 320 τ.μ.) ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ Kwh/ ΕΤΟΣ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΑΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΛΑΣΕΙΣ ΚΕΝΑΚ (ΚΤΙΡΙΟ 320 τ.μ.) ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ

 Εσύ θα συνεχίσεις να δίνεις χιλιάρικα Ευρώ στα πετρέλαια και να κρυώνεις; να έχεις πονοκεφάλους; μούχλες στους τοίχους; υγροποιήσεις στα τζάμια; με βήχα και άσθμα ;

 

Το Παθητικό Κτήριο στην Χαλκιδική που μελετήθηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτηρίου Passive house έχει καταχωρηθεί στην Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Παθητικών Κτηρίων.Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα μας για το Παθητικό Κτήριο εδώ

Για να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά για το Παθητικό Κτίριο στη Χαλκιδική στην Παγκόσμια βάση δεδομένων πατήστε εδώ

 

Για να δείτε  το Παθητικό Κτήριο στο Μεσημέρι πατήστε εδώ

Για να δείτε κατοικία ΝΖΕΒ Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας στη Θεσσαλονίκη πατήστε εδώ

Για το Νέο Πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’οίκον πατήστε εδώ