Παθητικό Κτίριο στην Χαλκιδική Passive House in Chalkdiki, Εξοικονόμηση Ενέργειας εως και 90 %,απο Πιστοποιημένο Σχεδιαστή Παθητικού Κτιρίου, Δυναμική ΑΤΕ
Παθητικό Κτίριο στο Daarmstardt της Γερμανίας
Το Παθητικό Κτίριο θα μας απασχολεί συνέχεια και θα είναι όλο και πιο σημαντικό καθώς η τιμή της ενέργειας συνέχεια θα ανεβαίνει.
Παθητικά μπορούν να γίνουν όλα τα κτήρια (γραφεία, κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία, γυμναστήρια κ.α.) υφιστάμενα και καινούρια. Χωρίς να υπάρχει περιορισμός στην αρχιτεκτονική του κτηρίου.
Τι είναι τα παθητικά κτήρια ;
Παθητικό Κτίριο είναι ένα πρότυπο κτηρίου το οποίο προσφέρει ταυτόχρονα υψηλή ενεργειακή απόδοση, άνεση, οικονομία και είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
Τα κτήρια που γίνονται βάσει του πρότυπου παθητικού κτηρίου είναι κτήρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως όλα τα συμβατικά κτήρια αλλά διαφέρουν εξαιτίας της πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας σε συνδυασμό με την βιωσιμότητα και την θερμική άνεση του εσωτερικού χώρου του κτηρίου.
Η εξοικονόμηση ενέργειας ξεπερνά το 90%
Πως λειτουργεί ένα παθητικό κτήριο ;
Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβουμε πως δουλεύει το παθητικό κτήριο είναι αν σκεφτούμε τη διαφορά μεταξύ του θερμός και μιας καφετιέρας.
Το θερμός βασιζόμενο στην μόνωση που περιέχει στα εξωτερικά του τοιχώματα και χωρίς καμία κατανάλωση ενέργειας διατηρεί παθητικά το περιεχόμενο του στη σωστή θερμοκρασία και δεν επιτρέπει εύκολα την αλλαγή θερμοκρασίας στο εσωτερικό του (κάπως έτσι δουλεύει το παθητικό κτήριο).
Σε αντίθεση η καφετιέρα (βλ. συμβατικά κτήρια που κατασκευάζονται μέχρι και σήμερα) χωρίς καμία μόνωση θερμαίνει το περιεχόμενο της και μόλις κρυώσει καταναλώνει επανειλημμένα ενέργεια για να διατηρεί τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της
Παθητικό Κτίριο, Passive House, Εξοικονόμηση εως και 90 %,από Πιστοποιημένο Σχεδιαστή Παθητικού Κτιρίου, Μελέτη - Κατασκευή - Δυναμική ΑΤΕ
Παράδειγμα με Θερμός και Καφετιέρα, Απώλειες Θερμότητας και Κατανάλωση Ενέργειας
Το Παθητικό Κτίριο έχει 5 βασικές αρχέςΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΙΣΟΓΕΙΑ-ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΠΑΘΗΤΙΚΟ-ΚΤΗΡΙΟ-ΣΤΑ-ΣΑΝΑ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ-ΑΠΟ-ΔΥΝΑΜΙΚΗ-ΑΤΕ
1. Μόνωση κελύφους : Ύστερα από μελέτη κλιματολογικών συνθηκών περιοχής, προσανατολισμό κτηρίου κ.α. καταλήγουμε στην σωστή επιλογή πάχους και υλικού θερμομόνωσης. Έτσι πετυχαίνουμε τους θερινούς μήνες να μην περνά η ζέστη μέσα στο κτήριο και τους χειμερινούς να μην υπάρχει απώλεια θερμότητας από το εσωτερικό του κτηρίου.

 

2. Κουφώματα καλής ποιότητας : Σε συνδυασμό με τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού όπως προσανατολισμός και σκιάσεις και με την σωστή τοποθέτησηΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΕΡΟΣΤΕΓΑΝΟΤΗΤΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ www.dynamikiate.grεπιτυγχάνουμε την σωστή μεταφορά θερμότητας κατά τους χειμερινούς μήνες στον εσωτερικό χώρο ώστε να κρατιέται παθητικά ζεστό το κτήριο .Ύστερα από ανάλογη μελέτη από πιστοποιημένο μελετητή παθητικών κτηρίων της εταιρείας μας επιλέγουμε τους κατάλληλους συντελεστές για το κούφωμα ,τα τζάμια, τον αποστάτη τζαμιών καθώς και τον τρόπο τοποθέτησης κ.α.

 

 

3. Ελαχιστοποίηση θερμογεφυρών : Με βάση τον προσεκτικό και σωστό σχεδιασμό η ελαχιστοποίηση θερμογεφυρών και ασθενών σημείων στο κτιριακό κέλυφος είναι εφικτή και συγχρόνως αποδοτική . Συνεισφέρει στη δημιουργία ευχάριστης και σταθερής θερμοκρασίας, ενώ εξαλείφει τις φθορές από την υγρασία και αυξάνει την ενεργειακή απόδοση.

 

 

4. Αεροστεγανότητα κελύφους : Τα παθητικά κτήρια σχεδιάζονται και κατασκευάζονται έτσι ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές αέρα στο ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ www.dynamikiate.grκτηριακό κέλυφος με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενεργειακή απόδοση και να εμποδίζεται η εμφάνιση ρευμάτων αέρα και φθορών από την υγρασία.

 

 

 

5. Σύστημα αερισμού με ανάκτηση ενέργειας : Εισάγει και εξάγει αέρα από το κτήριο. Ο εισαγόμενος περνά από φίλτρα και
παθητικο σπιτι - ποιότητα αέρα - τεχνητός αερισμός - ανάκτηση θερμότητας - εξοικονόμηση ενέργειας
Συντήρηση – Αντικατάσταση φίλτρων αέρος
καθαρίζεται έχοντας ως αποτέλεσμα την μείωση της σκόνης και της γύρης στο εσωτερικό του κτηρίου, ιδανικό για άτομα με αλλεργίες. Ο εξαγόμενος δεν αναμιγνύεται με τον εισαγόμενο αλλά ο δεύτερος ανακτά την θερμότητα του πρώτου σε πολύ υψηλή απόδοση . Συνεχής καθαρός φιλτραρισμένος αέρας εντός του κτηρίου.

 

 

 

Ναι αλλά πόσο κοστίζει ;….. Πότε κάνω απόσβεση ;
Τα παθητικά κτήρια κατασκευάζονται εδώ και 30 χρόνια και μέχρι στιγμής υπάρχουν περί των 50.000 κτηρίων σε όλο τον κόσμο οπου τα μισα είναι και πιστοποιημένα απτο Διεθνές Ινστιτούτο Παθητικού Κτηρίου για τις καταναλώσεις τους.
Ευρωπαική οδηγία αναφέρει πως από το 2020 όλα τα κτήρια θα πρέπει να κατασκευάζονται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του πρότυπου παθητικού κτηρίου.
Μέχρι στιγμής από τα ήδη κατασκευασμένα παρατηρούμε ότι το κόστος τους αυξάνεται 2-8 % έναντι των συμβατικών κατασκευών , (πράγμα που σημαίνει όχι απλά άμεση απόσβεση αλλά άμεσο κέρδος ). Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Τ.Ε. κατασκεύασε στην Χαλκιδική Παθητικό Κτήριο το οποίο κόστισε 2,5 % περισσότερο από μια συμβατική κατασκευή ενεργειακής κλάσης Β του ΚΕΝΑΚ.
Τα Παθητικά Κτήρια έχουν καθορισμένη μέγιστη ενεργειακή κατανάλωση 15kwh/m2 το χρόνο.
Παθητικό Κτίριο, Passive House, Εξοικονόμηση Ενέργειας εως και 90 %,από Πιστοποιημένο Σχεδιαστή Παθητικού Κτιρίου, Μελέτη - Κατασκευή - Δυναμική ΑΤΕ
Παθητικό Κτίριο στην Χαλκιδική Passive House in Chalkdiki, Κατασκευή 2015-2016. Εξοικονόμηση Ενέργειας 80,4 % από ένα αντίστοιχο σε ενεργειακή κλάση Β+ ,από Πιστοποιημένο Σχεδιαστή Παθητικού Κτιρίου, Μελέτη – Κατασκευή – Δυναμική ΑΤΕ
Παθητικό Κτίριο στην Χαλκιδική Passive House in Chalkdiki, Εξοικονόμηση Ενέργειας εως και 90 %,απο Πιστοποιημένο Σχεδιαστή Παθητικού Κτιρίου, Δυναμική ΑΤΕ
Απώλειες Θερμότητας Πρίν και Μετά την Ενεργειακή Αναβάθμιση
Στα αριστερά (πάνω- κάτω) είναι το κτήριο με τις εμφανείς απώλειες θερμότητα. Στα δεξιά (πάνω-κάτω) φαίνεται το ίδιο κτήριο μετά την αναβάθμιση του σε παθητικό κτήριο.
Ένα Παθητικό Κτήριο χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη από τα συμβατικά κτήρια της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερο από 1,5 λίτρο πετρελαίου ή 1,5 κυβικό μέτρο φυσικού αερίου το χρόνο, για τη θέρμανση ενός τετραγωνικού μέτρου κατοικήσιμου χώρου. Εξαιρετικά μεγάλη οικονομία, όμως, επιτυγχάνεται και στις θερμότερες περιοχές, όπου τα κτήρια χρειάζονται ψύξη. Ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας οδηγεί σε περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το Παθητικό Κτίριο είναι μια πραγματικά αειφόρος επιλογή σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές.Τέλος είναι πολύ σημαντικό στην οικονομία διότι λόγω καλής μόνωσης, αερισμού και κατάλληλων συνθηκών εντός του κτηρίου ελαχιστοποιούνται τα έξοδα για επισκευές, υγρασίες, έξτρα μονώσεις αργότερα, σοβάδες, βαφές κ.α.
Είναι η πιο ασφαλής επένδυση με σίγουρο κέρδος!!!
Παθητικό Κτίριο στην Χαλκιδική Passive House in Chalkdiki, Εξοικονόμηση Ενέργειας εως και 90 %,απο Πιστοποιημένο Σχεδιαστή Παθητικού Κτιρίου, Δυναμική ΑΤΕ
Στην Δυναμική ΑΤΕ υπάρχει Πιστοποιημένος Σχεδιαστής Παθητικού Κτιρίου

Το κτήριο που μελετήθηκε και κατασκευάστηκε από την Δυναμική Α.Τ.Ε. σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτηρίου Passive house έχει καταχωρηθεί στην Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Παθητικών Κτηρίων. Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε τα παρακάτω λινκ

Παθητικό κτήριο στην Χαλκιδική πατήστε εδώ

Παθητικό κτήριο στη Θεσσαλονίκη (Μεσημέρι)πατήστε εδώ

Παθητικό κτήριο στη Θεσσαλονίκη (Πυλαία) πατήστε εδώ

Παθητικό κτήριο στη Δράμα πατήστε εδώ

Καταχώρηση στην Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Παθητικών Κτηρίων πατήστε εδώ