παθητικο σπιτι - ποιότητα αέρα - τεχνητός αερισμός - ανάκτηση θερμότητας - εξοικονόμηση ενέργειας

“Καθαρίζει τελικά ο αέρας ανοίγοντας τα παράθυρα; Η απάντηση είναι ” τεχνητός αερισμός “

παθητικο σπιτι - ποιότητα αέρα - τεχνητός αερισμός - ανάκτηση θερμότητας - εξοικονόμηση ενέργειας
(Φωτ. 1 Φίλτρα Συστήματος Αερισμού με ανάκτηση Θερμότητας σε χώρο πισίνας)

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις εγκαταστάσεις που έχουν οι Ιχθείς Aqua Club στην Καλαμαριά για Βρεφική Κολύμβηση. (ανακαίνιση /ενεργειακή αναβάθμιση από Δυναμική Α.Τ.Ε.) 

Πιστοί στον σκοπό τους να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στα παιδάκια οι Ιχθείς έχουν στις εγκαταστάσεις τους δύο συστήματα τεχνητού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας. Έτσι ανανεώνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας ο αέρας με φρέσκο αέρα από το περιβάλλον. Ο αέρας πριν να μπει στο κτήριο φιλτράρεται για να είναι ακόμα πιο καθαρός και συγχρόνως με την ανάκτηση θερμότητας εξοικονομείται ενέργεια.

Το κατά πόσο έπραξαν σωστά οι Ιχθείς και κατά πόσο είναι απαραίτητος ο τεχνητός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας σε όλα τα κτήρια είτε αυτά είναι κατοικίες, παιδικοί σταθμοί, σχολεία κ.α.  αποδεικνύεται στις φωτογραφίες οι οποίες τραβήχτηκαν στην φάση συντήρησης των συστημάτων αερισμού και αντικατάστασης φίλτρων.

Στην φωτογραφία 1 στα αριστερά φαίνεται το χρησιμοποιημένο φίλτρο του αερισμού  το οποίο αντικαθίσταται με αυτό στα δεξιά στο οποίο φαίνεται πως είναι όταν είναι καινούριο – καθαρό.

Στην φωτογραφία 2, βλέπουμε πιο ξεκάθαρα τις διαφορές μεταξύ των φίλτρων. Στην φωτ.2 φαίνονται τα δυο φίλτρα του συστήματος αερισμού στις άκρες και ένα νέο – καθαρό φίλτρο στη μέση των τριών φίλτρων. Το σύστημα αερισμού περιέχει δυο φίλτρα ένα στην απαγωγή του αέρα από τον εσωτερικό χώρο (βλ. φίλτρο στα δεξιά )  και ένα στην προσαγωγή του νωπού «καθαρού» αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον (βλ. φίλτρο στα αριστερά)

παθητικο σπιτι - ποιότητα αέρα - τεχνητός αερισμός - ανάκτηση θερμότητας - εξοικονόμηση ενέργειας
(Φωτ. 2 Φίλτρα Συστήματος Αερισμού με ανάκτηση Θερμότητας σε χώρο αποδυτηρίων)

 

 
 
Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ο νωπός αέρας δεν είναι πάντοτε και καθαρός αέρας.

Οπότε όταν ανοίγουμε τα παράθυρα για να αερίσουμε έναν χώρο δεν σημαίνει ότι θα μπει απαραίτητα καθαρός αέρας στο κτήριο. Αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο όταν ζούμε σε αστικά κέντρα.

O αέρας που αναπνέουμε στα κτήρια μπορεί να είναι πολύ πιο καθαρός όταν χρησιμοποιείται τεχνητός αερισμός σε σύγκριση με το απλό άνοιγμα παραθύρων πόσο μάλλον όταν έχει και ανάκτηση θερμότητας που σημαίνει ότι δεν πετάμε στην ατμόσφαιρα τα χρήματα που δίνουμε για την θέρμανση – ψύξη του κτηρίου.

Τα συγχαρητήρια μας στους Ιχθείς που υποστηρίζουν ενεργά την υψηλή ποιότητα στις υπηρεσίες τους και μας εμπιστεύτηκαν ώστε να τους παρέχουμε υψηλή ποιότητα εσωτερικού αέρα στις εγκαταστάσεις τους και ευχόμαστε ως Δυναμική Α.Τ.Ε. να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα τους.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στα παρακάτω λινκ

Για Συστημα Αερισμού σε Παθητικό Κτήριο εδώ

Για Συστημα Αερισμού σε Πισίνα εδώ

Για Παθητικό κτήριο εδώ

 

 

.

.

.

Εyripidhs Arampatzoglou

Ευριπίδης Αραμπατζόγλου

Bsc Civil Engineer

Msc Structural Engineer

CPHD Certified Passive House Designer

ΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Τ.Ε.

Powered by Ideation & ProgressNet